Een enquête

De Schotse whiskysitilleerder van "The Famous Grouse" (Glenturret in Crieff) vroeg in hartje winter aan 800 Schotten wat zij onder hun kilt droegen.  
Zeven van de tien antwoordden zonder schroom: "Helemaal niets".  Ook nu niet.  Ondanks de kou.  Volgens de onderzoekers heeft dit alles te maken met de Schotse trots.

Het Schotse leger

Van de Schotse Highland Regimenten, die zich maar al te graag met hun kilts onderscheiden van hun Engelse medesoldaten in het Britse leger, wordt zelfs verwacht dat ze niets onder hun rokken dragen.  Als een Schot zegt dat hij zijn kilt "regimental (style)" draagt dan weet je hoe de vlag erbij hangt.  Maar in het leger gelden wel regels.  Bloot onder de kilt mag, mits discreet, maar niet tijdens het sporten, het dansen en als er vrouwen in de mess zijn. Het moet discreet blijven.

Toch zijn er geen algemeen geldende regels of tradities rond de kilt.
 "Het heeft puur te maken met de persoonlijke smaak", zo zegt de schrijver Wallace Lockhart, die in zijn boek "The Scottish Wedding" constateerde dat maar weinig Schotten weten hoe ze hun nationale klederdracht daadwerkelijk behoren te dragen als een "real Scot" (echte Schot).

Het uitzicht

Velen hebben niet alleen de rok te lang en trekken hun sokken te hoog op, maar zien er ook "volstrekt idioot uit in witte boxershorts".
De meeste Schotten die ondergoed dragen onder hun rok kiezen voor strakke klassieke modellen.
 En wit moeten ze zijn want een gekleurde onderbroek onder een kilt is volgens Wallace "één van de ergste misdaden".
Toch vinden veel Schotten geruite boxershorts niet verkeerd en worden vleeskleurige shorts als een goed compromis aanvaard.
In het dagelijkse leven wordt de kilt bijna niet meer gedragen.
Op plaatsen waar er veel toerisme is zie je wel regelmatig doedelzakspelers of pipebands met deze traditionele kledij.  Ook bij huwelijken en officiële feestelijkheden wordt de kilt nog veel gedragen, al dan niet met de eigen clantartan.
De jeugd draagt meestal ondergoed, de "ouderen" hechten zich
meer aan tradities en laten liever een frisse bries waaien.

Soms loopt het even mis

De voorkant is beschermd door het gewicht van de Sporran, een tasje dat nu gebruikt wordt om dingen in op te bergen (smartphone, portefeuille....).
In vroegere tijden werd op dezelfde plaats een metalen plaatje gedragen om de edele delen te beschermen bij wapengekletter.
De achterzijde daarentegen.......kan hoog opwaaien!
Op 1 juli 1997 werd de laatste Britse kolonie overgedragen aan China.
Bij deze overdracht werd de Britse vlag definitief gestreken.  Omdat er een licht zeebriesje opstak waaide de kilt van de dienstdoende militair van het Black Watch Regiment even de hoogte in.
Na afloop van het ceremonieel kreeg deze korporaal een uitbrander van zijn commandant omdat..... zijn sokken niet goed zaten. 
het opwaaien van de kilt was een "fait divers".
Zo zie je maar...

H.R.M. The Queen

Bij een officiële militaire plechtigheid waarbij de Engelse Queen mocht plaatsnemen op de voorste rij tussen een aantal Schotse militairen, leidde het vlakstrijken van de kilt tot een onverhoopt resultaat.
Dan heb je ook nog de Schot die zegt dat je nooit moet toegeven wat je onder je kiltdraagt.  Zo hou je namelijk niet alleen het mysterie in stand, maar hou je ook de naakte waarheid in het midden.  Je geniet dan ook trouwens van het voordeel van de twijfel.
Ikzelf heb bij het dragen van de kilt op een nieuwjaarsdag in Ellon, Schotland (1997) een uit het niets komende en ontdekkende vrouwenhand tussen mijn benen gehad van een Schotse "lassie", die in de mening was dat ik haar echtgenoot was.
Het kan verkeren...

Deel deze pagina