UALLAS
Zie "Wallace"

UDNEY 
(UDNIE, OUDNAY, OUDNE, OUDNY, OWDNY, UDNIE, UDENE, VUDNIE, WULDNY en WUDNY)
De naam Udney komt van de territoriale naam van de baronie van Udny in de parochie met dezelfde naam in Aberdeenshire (Gaelic: Siorrachd Obar Dheathain), in de Grampianstreek in noordoost Schotland. Hier bevindt zich ook de familiezetel.
Voor een eerste keer staat deze naam genoteerd in 1406, toen Ranald de Videny, ter gelegenheid van de dood van zijn vader Patrick de Videny, eigendommen (het land tussen de rivieren Brony en Conly) schonk aan een kapelaan in deze parochie.
In 1450 werd Alexander de Vildeny geregistreerd als getuige bij de ondertekening van een charter en in 1457 werden de eigendommen van William de Vildney of Vildny geregistreerd.
Een Andrew Audny was in 1585 burgess in Brechin en in 1608 werd Alexander Udene geregistreerd als lid van de Stirling Council.


URQUHART
(URQUHARD, URCHARD, ORCHARD)
Er wordt aangenomen dat de naam Urquhart van Gaëlische oorsprong is. De naam wordt meestal vertaald als "door een lijsterbes" of "fort op een heuveltje". De familie Urquhart ontleent haar naam aan het district Urquhart dat te vinden is in de oude plaats Cromarty, aan de noordkant van de Great Glen (The Black Isle genoemd).
Traditioneel ontstaan ​​uit een zeevarende stam, zijn ze van ondergeschikt belang in de Schotse geschiedenis maar ze hebben zeker een oude oorsprong. In feite heeft de schrijver Sir Thomas Urquhart zijn eigen genealogie samengesteld en zichzelf beschreven als 143e in directe afstamming van Adam en Eva.
De familiegeschiedenis van belezenheid en geleerdheid wordt belichaamd door Sir Thomas Urquhart, een gerenommeerd schrijver in de zeventiende eeuw en beschouwd als één van de meest excentrieke genieën in de Schotse geschiedenis. Hij reisde door Europa, verzamelde geschreven werken en werd bij zijn terugkeer door de Engelsen gevangen genomen. Terwijl hij gevangen zat in de Tower of London publiceerde hij het eerste boek van Rabelais, één van de meesterwerken in de wereld van vertalen.
Het hoofd van de clan Urquhart woont nu in Amerika.

URWIN
(ERWING, ERWYNN, ERVINE, ERVIN, ERWYNN, ERWINE, IRVINE, IRWING, IRWRYN, URVING)
Zie "Irvine"

Deel deze pagina