De begraafplaats van de MacNabs in Killin, bij

De begraafplaats van de MacNabs in Killin, bij "The Falls of Dochart", waar de rivier Dochart bijna uitmondt in Loch Tay.

The Falls of Dochart.

The Falls of Dochart.

MacACHOUNICH
Gerelateerd met de "Calhoun"(Colquhoun)-clan.MacADAM


Zie "Adam"


MacALEXANDER
(MacALEXTER)
Zie "Alexander"


MacALINDEN
Zie "MacLINDEN".


MacANDREWS
(M'ANDREW, M'ANDREWS, MacANDREW, ANDREW, ANDREWS, ANDROW, ANDROE, ANDRO)
Gerelateerd met de "Chattan-clan"
Zie ook "Anderson".
De voorouders van de eerste familie die de naam Mac Andrews gebruikten, leefden onder de Pictische bevolking van het oude Schotland. De naam Mac Andrews komt van de Gaelische naam "Mac Aindreis", wat "zoon van Andrew" betekent.
De achternaam Mac Andrews werd voor het eerst teruggevonden in Inverness-shire (Gaelic: Siorrachd Inbhir Nis), verdeeld tussen de huidige Schotse Raadsgebieden Highland en Western Isles en bestaande uit een groot noordelijk vasteland en verschillende eilandgebieden vóór de westkust. De "shire" was van oudsher zowel een Pictisch als een Noors bolwerk, waar ze vanaf het begin ook hun familiezetel hielden en hun eerste verslagen verschenen op de vroege volkstellingen die de vroege koningen van Groot-Brittannië hadden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.
Een deel van de familie werd verder naar het zuiden in Engeland gevonden, met name in Shotley in Northumberland, waar "Shotley Hall" zou zijn gebouwd door Dr. Andrews, arts van de eerste koninklijke hertog van Cumberland.
Sir Edmund Andros (1637-1714) werd geboren in Londen en werd befroepshalve een Engelse koloniale administrateur in Noord-Amerika. De opstand in Boston uit 1689 werd direct toegeschreven aan zijn acties in New England.


MacATEER
(MacATEER, MacTEAR, MAcTEIR, MacTIRE, MacATEE, MacATTER, MacATTUR)
De familienaam MacAteer kwam het eerst voor op het eiland Iona, waar de clanzetel gevestigd was. De naam komt van het Gaelic "Mac-an-Tsaoir", wat "zoon van een timmerman" betekent.
Zie ook "Intyre" en "Wright"


MacALLEN, MacALLAN
Zie "Allen"


MacALISTER
(MacALLISTER, MacALLASTER, MacALLESTAIR, MacALLESTER, MacALLISTER)
Zie "Alexander"


MacALPINE
(MacALPIN, MACAILPEIN)
Zie "Appin"

MacARTHUR
(MacARTAIR, MacARTER, ANDROW, ANDROE)
De naam MacArthur komt van de oude Dalriadan-clans van de westkust van Schotland en de Hebrideneilanden. De naam komt van de Keltische voornaam Arthur (nobele). MacArtur duidt op de "zoon van Arthur".
De achternaam MacArthur werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dalridada (Dál Riata), in de regio Strathclyde in Schotland, nu een onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute. Hier hadden ze ook hun familiezitplaats sinds vroege tijden en hun eerste gegevens verschenen op de volkstellingen van de oude koningen van Schotland om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.


MacAULEY
(MacAWLEY, MacAULAY, MacAULLAY, MacAULLEY, MacAWLAY, MacCAULAY, MacCAWLEY, MacGAWLEY, MAGAWLEY, CAULEY, McCAMLEY)
Vele variaties van de naam MacAuley zijn geëvolueerd sinds de tijd van zijn eerste creatie. In het Gaelic verscheen het als Mac Amhalghaidh of Mac Amhlaoibh. De vroegere naam duidt een zoon van Auley aan, terwijl de latere een zoon van Auliffe of een zoon van Humphrey aangeeft. Ze claimen afstamming via de Heremon-lijn van Ierse koningen.
De achternaam MacAuley werd voor het eerst gevonden in county Westmeath (Iers: An Iarmhí) in de Ierse Midlands, provincie Leinster, waar ooit het gebied dat nu Ballyloughnoe is, ooit "McGawley's Country" werd genoemd. Er is nog een sept genaamd Mac Amhlaoibh in Gaelic die een tak van de MacGuires was en voornamelijk terug te vinden was in County Fermanagh. Deze tak gaf hun naam aan Clanawley. 


MacBEAN
(MacBAIN, BEAN, BEANE, BEYN, BAYN, BENE, BANE, BAINE, BEINE, BAYNE, BEYNE, BEEN, BEAINE, MacVAIN, MacVAN)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.


MacBETH
(McBETH, BEATON, BEETON, MacBEATIN, McBEE)
Waarschijnlijk gerelateerd met de MacKAY- familie.
De westkust van Schotland en de verlaten Hebrideneilanden zijn het oude huis van de MacBeth-familie. Hun naam is afgeleid van de namen van Macbeth en Bethune of Beaton. De families Macbeth en Bethune, die erfgenamen van de Chiefs van Macdonald waren, oefenden tijdens de middeleeuwen medicijnen op de eilanden en hun namen gingen in het Engels samen in de ene achternaam van Beaton. De Macbeths woonden geconcentreerd in Islay en Mull, terwijl de Beatons geconcentreerd waren in Skye.
De achternaam MacBeth werd voor het eerst gevonden op het eiland Islay, waar volgens de legende de stamvader van deze clan niemand minder was dan Macbeth (Mac Bethad mac Findláich) (1005-1057), de Hoge Steward van Moray. Omdat zijn moeder een dochter van koning Kenneth III was en hij trouwde met Grudoch, een dochter van de zoon van koning Kenneth III, had hij evenveel aanspraak op de Schotse troon als koning Duncan I. MacBeth daagde daarom Duncan uit en versloeg hem in de strijd in 1040 en maakte zo aanspraak op de troon. Hij was de laatste Keltische koning van Schotland, regerend van 1040 tot 1057, toen hij stierf in de strijd tegen de toekomstige koning Malcolm van de Canmore-dynastie.
Hij is vooral bekend door het korte Shakespeare-drama dat zijn naam draagt. Thespians noemen het stuk zelden bij de naam en noemen het meestal "het Schotse toneelstuk" omdat ze geloven dat het uiten van de naam een ​​ongeluk brengt.


MacCALLUM
(MacCALLAM, MALCOLMSON, MALCOLLM, MALCOM, MALCOMB, MALCOME, MALCOMSON, MALCUM) 
In de bergstreek van de Schotse westkust en op de Hebrideneilanden werden de voorouders van de Mac callum-familie geboren. Hun naam komt van de Gaelische persoonlijke naam "MacChaluim" wat "zoon van Calum" of "zoon van St. Colomba betekent".
De namen MacCallum en Malcolm worden door elkaar gebruikt omdat Calum vaak wordt geangliciseerd als Malcolm.
De achternaam Mac Callum werd voor het eerst gevonden in Argyllshire (Gaelic erra Ghaidheal), de regio in West-Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dalriada (Dál Riata), in de Strathclyde-regio in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute. De familie bereikte snel de status van clan. Hun oude clanzetel was in Poltalloch in de buurt van Loch Craignish.
De verwante clan Calum zou afkomstig zijn uit Ariskeodnish. Één van de vroegste optekeningen van de naam was Reginald MacCallum van Corbarron, die in 1414 tot erfgenaam van Craignish Castle werd gemaakt. Sir Duncan Campbell schonk hem land in Craignish en op Loch Avich. Dit gebaar is het bewijs van de sterke alliantie tussen de MacCallums en de Campbells van Argyll; een gebaar dat hen tot dodelijke vijanden van de MacDonalds maakte.
In 1647 doodde Sir Alexander MacDonald een Zacharie Mor MacCallum, een aanhanger van de Campbell Chief, in de Slag van Ederline. In de 17de eeuw werd een andere Zachary Maccallum het Cobarron-land nagelaten door de laatste van die tak.


MacCEACHRAIN
Zie "Cochrane".


MacCLINTOCK
(MacLINTOCK, MacLINDEN, MacALINDEN)
Gerelateerd met de "Calhoun"(Calquhoun)-clan.
De vele eeuwen oude Dalriadan-Schotse naam MacClintock komt van de Gaelische naam "Mac Gille Ghionndaig", wat "zoon van de dienaar van St. Finndag" of "zoon van de schone jongeman betekent".
De achternaam MacClintock werd voor het eerst gevonden in Argyllshire (Gaelic erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dalmridada (Dál Riata), in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute, waar ze een familiezetel sinds vroege tijden hadden. Hun eerste verslagen verschenen op de vroege volkstellingsrollen die door de vroege koningen van Groot-Brittannië werden uitgevaardigd om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.


MacCOINNICH
Zie "MacKENZIE".


MacCOMIE
(MacCOMAS, McCOLM, THOMS)
Zie "MacTHOMAS".


MacCOMTOSH
(Kyntosh, Intosh, Intoch, Toshe, Tosh, McKyntosh, McKintosh, McKintoisch, McKintoch, McIntosh, McComtosh, McKintowse, McIntosh, MacKyntosh, MacIntoch, MacIntosh, McIntoch, Mackintowse, MacKintosh)
Zie "MacINTOSH".


MacCONACHIE
(MacCONAGHY, MACONACHIE, MacCONAGHY, MacCONCHIE, MacCONCKEY, CONATY, CONNAGHTY, CONNOTY, O'CONNATY)
Zie "Drummond" en "Robertson".

De originele Gaelische vorm van de naam Mac Conaghie is "Óconnachtaigh". Deze naam kan worden beschouwd als een plaatsnaam omdat het aangeeft dat de oorspronkelijke drager in Connaught woonde. Het voorvoegsel "O", wat '' kleinzoon van" betekent, duidt op afstamming van de oorspronkelijke drager.
De achternaam Mac Conaghy werd voor het eerst teruggevonden in County Donegal met de MacSweenys. Die naam is afgeleid van Suibhne O'Neill, die een hoofdman was in Argyll, Schotland. Zijn nakomelingen migreerden naar Ierland als huurlingen vóór 1267. De drie grote sept van deze naam vestigden zich uiteindelijk in de 14de eeuw in Tirconnell; ze stonden bekend als MacSweeney Fanad, MacSweeney Banagh en MacSweeney na dTuath, die gewoonlijk de "MacSweeney of the Battleaxes" werden genoemd.


MacCOWAN
(COWAN, COWANS, COWEN, COWENS, MacCOWDEN)
Gerelateerd met de "Calhoun"(Calquhoun)-clan.
De oude Strathclyde-Britten uit de Schots-Engelse grensstreek (Ayrshire) waren de eersten die de naam MacCowan gebruikte.
De achternaam Mac Cowan werd voor het eerst gevonden in Ayrshire (Gaelic: Siorrachd Inbhir Àir), voorheen een graafschap in de zuidwestelijke Strathclyde-regio van Schotland, dat vandaag de Raadsgebieden van Zuid-, Oost- en Noord-Ayrshire vormt, waar ze een familiezetel hadden sinds zeer vroege tijden, sommigen zeggen zelfs van ruim vóór de Normandische verovering en de komst van Hertog William in Hastings in 1066 na Christus.


MacCHRISTIE
(McCHRISTIE, McCHRISTY, Christie, Chrystie, Chrysty, Christe, Christe)
Zie "Christie"

MacCLARENCE
Zie "MacLAREN".


MacCLELLAND
(McCLELLAN, MacCLELLAND, McCLELLAND)
Zie "MacLELLAN"


MacCLINTOCK
Zie "MacLINDEN"

M'COMIE
(MacCOMB, MacCOMBE, MacCOMBIE, MacCOMBS, MacCOME, MacCOMIE, McCOME, McKCOMB, MACKCROME, McCOMEY)

Zie "Thomson"


MacCOY
(MacCAY, MacQUEY, MacQUOID, MacKAW, MacKY, MacKYE, MacCOY, McCOY)
Zie "MacKAY".

MacCRAE
(MacCRAITH, MacRAE, MacCRATH, MacCRAW, MacCRAY, MacCREA, MacCREE, MacCREIGHT, MacCRIE, MAcREAGH, MacRAY & MacRIE)
Zie "MacRAE"


MacCUNN
Zie "MacQUEEN".


MacCUTCHEON
(HUTCHESON, HUTCHISON, HUCHISON, MacHUTCHEON, MacCUTCHIN, MacCUTCHAN, MacCUTCHEN, MacCUTCHON)

Zie "Hughes"


McCUE

(MacCUE)
Zie "McHugh"


MacDONALD
(MACDONALD, McDONALD, DONALDSON, MacDONNY)
De voorouders van de macDonald-familie komen uit het oude Schotse koninkrijk Dalriada. De familienaam komt van de verengelsing van de Gaelische persoonlijke naam Mac Dhomhnuill. MacDonald is een patroniem achternaam, die behoort tot de categorie van erfelijke achternamen. De achternaam MacDonald is ontstaan ​​uit de volkstaaltraditie, waarbij achternamen werden gevormd door de voornaam van de vader of een andere voorouder aan te nemen. Deze naam werd voor het eerst gevonden op het schiereiland Kintyre, waar leden van deze familie al vele jaren woonden, maar ook op veel van de oostelijke eilanden en kustlanden waar leden van deze clan naartoe gingen via Somerled, Lord of the Isles. Deze clan heeft een chief wordt erkend door de Lord Lyon King of Arms en het Court of the Lord Lyon.
Het Bloedbad van Glencoe op 13 februari 1692 was een slachtpartij die plaatsvond naar aanleiding van de troonswisseling in Groot-Brittannië. De Campbell-clan richtte het bloedbad onder de MacDonalds aan omdat die niet snel genoeg zouden zijn geweest om Willem III van Oranje als nieuwe koning te erkennen.
Achtendertig mannen van de MacDonald-clan werden gedood door Campbells. Toen enkele MacDonalds trachten te vluchten, werden ze achternagezeten en in open veld afgemaakt. Nadat hun huizen in brand waren gestoken, kwamen veertig vrouwen en kinderen om door ontberingen. Bij de Campbells kwam niemand om.
De moordpartij strekte zich uit over de hele vallei van Glencoe en begon gelijktijdig in de drie gehuchten Invercoe, Inverrigan en Achnacon.
Er wordt betwist of het nu de Campells waren die verantwoordelijk waren voor de slachting of dat het puur regeringstroepen waren.


MacDONALD OF CLANRANALD
Zie "Clan Ranald" en ook "MacDONALD"


MacDONALD OF KEPPOCH
(RANALD OF LOCHABER)
Zie ook "MacDONALD".

De clan MacDonald van Keppoch (Schots-Gaelisch: Clann Dòmhnaill na Ceapaich), ook bekend als Clan Ranald van Lochaber, is een Schotse clan en een tak van Clan Donald. De Clan MacDonald van Keppoch heeft een chef die wordt erkend door de Lord Lyon King of Arms en het Court of the Lord Lyon.
De MacDonalds van Keppoch stammen af ​​van Alistair Carrach MacDonald, die een jongere zoon was van Good John of Islay, Lord of the Isles, 6de hoofd van Clan Donald en zijn tweede vrouw Margaret Stewart, dochter van King Robert II van Schotland. John of Islay, Lord of the Isles, verdeelde zijn nalatenschappen tussen de kinderen van zijn twee huwelijken in overeenstemming met de huwelijksregeling van zijn schoonvader Robert II van Schotland en de Lordship of Lochaber werd gegeven aan Alistair Carrach MacDonald die de derde en jongste zoon uit zijn tweede huwelijk was. Alistair Carrach MacDonald was de eerste MacDonald van Keppoch en Garragach.


MacDONELL OF GLENGARRY
Zie ook "MacDONALD".
Clan MacDonell of Glengarry (Schots-Gaelisch: Clann Dòmhnaill Ghlinne Garaidh) is een Schotse clan en is een tak van de grotere Clan Donald. De clan ontleent zijn naam aan Glen Garry, waar de rivier de Garry in oostelijke richting door Loch Garry loopt om zich ongeveer 25 km ten noorden van Fort William, Highland, bij de Great Glen aan te sluiten.
Glengarry ligt in Lochaber, dat deel uitmaakte van het oude koninkrijk Moray dat werd geregeerd door de Picten. Ranald was de zoon van John van Islay, lord van de eilanden en Ranald zelf had vijf zonen.  Een van hen was Alan, de voorvader van de Clan Macdonald van Clanranald en een andere was Donald.  Donald huwde twee keer: ten eerste Laleve, dochter van het hoofd van Clan MacIver, door wie hij een zoon had genaamd John. Donald huwde ten tweede een dochter van het hoofd van de Clan Fraser van Lovat door wie hij nog twee zonen had, Alexander en Angus.  De eerste zoon, John, stierf zonder erfgenamen en werd daarom opgevolgd door zijn halfbroer Alexander. Alexander wordt soms beschouwd als de eerste echte leider van Glengarry, maar wordt meestal beschouwd als de vierde.MacDONNACHIE

(MacDONACHIE, MacDUNNACHIE)
Zie "Robertson"


MacDOUGAL
(MacDOUGALL, MacDOWALL, MacDOWELL MacDUGALD, MacDILL)
In de bergen van de westkust van Schotland en op de Hebrides-eilanden werden de voorouders van de MacDougal-familie geboren. Hun naam komt van de voornaam Dougal. De Gaelische vorm van de naam is Mac Dhughaill en betekent letterlijk zoon van Dougal.
De achternaam MacDougal werd voor het eerst teruggevonden in Galloway (Gaelic: Gall-ghaidhealaibh), een gebied in het zuidwesten van Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Dumfries en Galloway, dat voorheen bestond uit de graafschappen Wigtown (West Galloway) en Kirkcudbright (Oost Galloway), waar ze afstamden van Dugall's oudste zoon van Somerled, eerste Lord of the Isles en zijn zoon Duncan die het land van Lorn ontving. De clan was een bittere vijand van Robert de Bruce, die tijdens een gevecht een nauwe ontsnapping maakte met de MacDougals alleen door zijn mantel weg te doen. De broche van deze mantel, nu bekend als de Broche van Lorn, is een gekoesterd bezit van de Chief van de clan. De clan werd geconfronteerd met een zware vergelding en werd van hun land ontdaan toen Robert the Bruce op de Schotse troon kwam. Ze kregen hun eigendommen terug bij de dood van de koning, maar ze werden in 1388 overgedragen aan de Stewarts toen het laatste lid van de hogere tak van MacDougals zonder kinderloos stierf.MacDUFF
(McDUFF, MacDHUIBH)
De eeuwenoude Hebrides-eilanden en de westkust van Schotland zijn de voorouderlijk woonplaatsen van de MacDuff-familie. Hun naam komt van een oude Gaelische voornaam.
De Gaelische vorm van de naam is "Mac Dhuibh".
De achternaam MacDuff werd voor het eerst gevonden in het voormalige graafschap Perthshire (Gaelic: Siorrachd Pheairt) in het huidige Council Area van Perth en Kinross, gelegen in centraal Schotland. MacDuff, de Thane of Fife, afgeschilderd door Shakespeare als de rivaal van Macbeth, was een mythe gecreëerd door middeleeuwse schrijvers.
De eerste graaf van de naam, Gillemichel, ontstond echter tegen de tijd van koning David I en hij en zijn nakomelingen hadden privileges, waaronder het recht om de koning van Schotland te kronen en het Schotse leger te leiden.
De MacDuff-familie kroonde traditioneel elke monarch. Maar ze waren tegen Robert de Bruce, die de troon kreeg in 1306. Duncan MacDuff, de zus van de graaf van Fife werd uitgestuurd om de taak uit te voeren. Isabella MacDuff, gravin van Buchan (overleden in circa 1314), zuster van Duncan, graaf van Fife kroonde Robert de Bruce in maart 1306 en dit tot haar ergernis. Bruce werd verslagen in de Slag om Methven in juni 1306, dus stuurde hij Isabella en andere vrouwelijke familieleden, maar ze werden verraden Willem (Uilleam) II, graaf van Ross. Edward I beval dat ze naar Berwick-upon-Tweed moest worden gestuurd om te worden gekooid als een publiek spektakel. Ze werd vier jaar gekooid en er wordt aangenomen dat ze ook in gevangenschap is gestorven.
Lord Macduff, de Thane of Fife, is een personage in de tragedie "Macbeth" van William Shakespeare. Het personage doodt Macbeth in de laatste act. Er wordt algemeen gedacht dat Shakespeare zich voor het personage liet inspireren door de Holinshed's Chronicles (1587).


MacEACHERN
(MacEACHEN, MacEACHAN, MacEACHIN, MacEACHREN)
De oude Dalriadan-Schotse naam MacEachern is een bijnaam voor een persoon die heel bekwaam was in het paardrijden of voor iemand die veel paarden bezat. De Gaelische vorm van de naam was Mac Eachthighearna, wat zich vertaalt als zoon van de paardenman.
De achternaam MacEachern werd voor het eerst teruggevonden in Kintyre, waar ze vanaf het begin een familiezetel hadden en hun eerste verslagen verschenen op de vroege volkstellingen die de vroege koningen van Groot-Brittannië ielden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.MacEWAN
(MacEWEN)
Zie "Shewan"


MacFARLANE
(MacFARLAIN MacFARLAN, MacFARLAND, MacPARLAN, MacPARLAND, MacPARTLAND, MacPARTLIN, MacPHARLANE, MacPHARLIN, MAcPHARLAN)
In de bergen van de westkust van Schotland en op de Hebrides-eilanden werden de voorouders van de hooglandfamilie MacFarlane geboren. Hun naam komt van de persoonlijke naam Parlan, die het Gaëlische equivalent van Bartholomew is. De Gaelische vorm van de naam is Mac Pharlain, wat dus "zoon van Bartholomew" betekent.
De achternaam MacFarlane werd voor het eerst teruggevonden in Aberdeenshire (Gaelic: Siorrachd Obar Dheathain), een historische provincie en het huidige Council Area van Aberdeen, gelegen in de Grampian regio in het noordoosten van Schotland. Ze stamden af van de oude Chief Allan, zoon van Farlane en vestigden zich rond de 9de eeuw in Strathdon in Aberdeenshire.
De clan werd bekend omdat ze meestal bij volle maan hun vee lieten grazen op aangrenzende clanweides, meestal die van de clan Colquhoun). Hierdoor verkregen ze hun bijnaam "De MacFarlane's Lantaarn" (MacFarlane's Lantern). De vroege eigendommen van de clan werden door schulden verkocht in 1767. Sinds 1866 is het leiderschap sluimerend.


MacFEETER
Zie "MacLAREN".


MacFINGON
Zie "MacKINNON"


MacGARAIDH

Zie "Hay"


MacGILL
(MAGILL, MAKGILL)
In het oude Schotland waren de Strathclyde-Britten de eerste mensen die MacGill als achternaam gebruikten. Het was een naam voor iemand die in Galloway woonde. De achternaam MacGill komt ook van de Gaelische patronymische naam "Mac an Ghoill", wat "zoon van de vreemdeling" betekent.
De achternaam MacGill werd voor het eerst teruggevonden in Galloway (Gaelic: Gall-ghaidhealaibh), een gebied in het zuidwesten van Schotland, nu onderdeel van het Council Area of ​​Dumfries en Galloway, dat voorheen bestond uit de provincies Wigtown (West Galloway) en Kirkcudbright (East Galloway) ), waar ze vanaf het begin hun familiezetel hadden. De eerste noteringen van de naam MacGill verscheen op de vroege volkstellingsrollen die door de vroege koningen van Groot-Brittannië werden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.


MacGHILLIEAIDIR
Zie "Armstrong"


MacGILLIVRAY
(MacGILLIVERY, MacGILLIVARY, MacGILLIVRY, MacILVRAY, MacILVRAE, MacILWRACH, MacILWRAY, MacGIVERY, MacGIVRAY, McGILLIVRAE)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.
De achternaam MacGillivray werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic: Erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dalriada (Dál Riata), in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute. De familiezetel werd later verplaatst naar Iona met de komst van St. Columba. Uit deze oorspronkelijke afstamming kwam Giolla Brighid, ook bekend als Gillibride of Gillivray. Gillivray's zoon, Somerled, de 8ste en grootste Thane van Argyll, Lord of Kintyre en oprichter van het 'Kingdom of the Isles' was vooral bezig met het verdrijven van de binnenvallende Noren (Vikingen) uit zijn koninkrijk, beginnend in 1140 na Christus. Somerled zwoer echter nog steeds trouw aan de koning van de Vikingen, wat zich verderzette tot 1222, lang na de dood van Somerled in 1164 na Christus. Op dit moment dirigeerde Alexander II van Schotland veel van de Clans 'of the Isles' nar een gebied tussen Glasgow noord tot Inverness, waardoor ze Oost-Schotland verlieten. De MacGillivrays werden naar Lochabe in het noorden verplaatst. Ze werden nauw verbonden met hun buren, de McInnises, de McMasters en de MacEacherns. Ze sloten zich ook aan bij de grote Pictische confederatie van clans, bekend als decClan Chattan, een vereniging van ongeveer zesentwintig Clans, dit tijdens de tijd van Ferquhard, de 5de Chief van de MacKintosh en Chief van de Clan Chattan.


MacGIBBON

Zie "Gibson"

MacGILBERT
Zie "Gibson"

MacGLASHAN
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.


McGLOTHAN 
(McGLOTHIN)
Zie"MacLACHLAN"


MacGNEIVE
Zie "Agnew"


MacGREGOR
(MacGRIGOR, MacGRIOGHAIR)
De roots van de oude Dalriadan-Schotse naam MacGregor is de voornaam Gregory. De Gaelische vorm van de naam was Mac Griogain, wat zich vertaalt als zoon van Gregory.
De achternaam MacGregor werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic erra Ghaidheal), de regio van West-Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata, in de Strathclyde-regio van Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute. Hun oorsprong kan worden teruggevoerd naar Griogair, zoon van de achtste-eeuwse koning Alpin van Schotland, de High King of the Scots en Picts die stierf in 860 na Christus. Vandaar dat hun beroemde motto zich uit het Gaelic vertaalt als 'Koning sijn is mijn bloed" ('Royal is my blood'). Ze zijn de belangrijkste tak van de Siol Alpine wiens vertegenwoordiger, koning Kenneth de Hardy, zoon was van MacAlpin, de eerste koning van de Schotten.
Zie ook "Appin".MacHARDIE
(HARDY, HARDIE, HARDEY, MacHARDY, Mac CARDNEY, MacCARDEY, GARTNAIGH, GRATNEY, GARTNEY)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.
In het oude Schotland woonden de voorouders van de naam MacHardie in het koninkrijk Dalriada. In die dagen werd de naam MacHardie gebruikt om een ​​persoon aan te duiden die moedig was. Deze achternaam is een bijnaam, die behoort tot de categorie van erfelijke achternamen. Bijnamen vormen een brede en diverse klasse achternamen en kunnen direct of indirect verwijzen naar iemands persoonlijkheid, fysieke kenmerken, maniërismen of zelfs hun kledinggewoonten. De achternaam MacHardie komt van het Oud-Franse en Oud-Engelse woord "hardi", wat "dapper" betekent.
Een andere bron beweert dat de naam oorspronkelijk Normandisch was omdat in de Magni Rotuli Scaccarii Normanniae de namen Roger, Hunfrid, Robert en Nicholas Hardi voorkomen in Normandië (tussen 1180 en 1195).
De achternaam MacHardie werd voor het eerst teruggevonden in Lanarkshire (Gaelic: Siorrachd Lannraig), een voormalig graafschap in de centrale Strathclyde-regio van Schotland, nu verdeeld in de Council Areas van North Lanarkshire, South Lanarkshire en de stad Glasgow.
Het thuisland van de MacHardies is de Hooglanden van Aberdeenshire en de directe omgeving ten noorden en ten zuiden, maar met enkele onbelangrijke uitzonderingen bezaten ze geen land in de  Deeside. Ze waren echter talrijk en invloedrijk. De Strathdon-tak splitste zichzelf af van de Clan Chattan en volgde Macintosh als hun chef.
Er wordt ook gesuggereerd dat de naam afkomstig was van het Pictische "Gartnaigh", uitgesproken als "Gratney", een bekende oude naam in Mar. (Er was een graaf van Mar genaamd Gartney of Gratney - Gartnait Mac Domhnall rond 1300). De naam zou dan ontwikkeld zijn tot "MacCardney" of "MacCarday" en uiteindelijk vóór 1587 tot "MacHardy".
Verder naar het zuiden in Engeland werd de oorsprong van de naam vaker wel dan niet gevonden. De Hundredorum Rolls van 1273 vermeldden Thomas Hardi (zonder plaats van herkomst) en later werd Thomas Hardy vermeld in de Yorkshire Poll Tax Rolls van 1379.
We leren van de Hundredorum Rolls dat zes eeuwen geleden, Hardi of Hardy ook een landnaam was, die toen voorkwam in de graafschappen Norfolk, Beds, Cambridge en Hunts.
In Ierland, verbergt de alomtegenwoordige Engelse achternaam Hardy vaak een oude Gaelische Ierse naam MacGiolla "Deacair". Deacair is het Ierse woord voor hard. De vroege verengelste vorm van deze naam was "Macgilledogher". Dit is nu verouderd en bij gebrek aan een betrouwbare stamboom, of op zijn minst van een gevestigde familietraditie, is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen de Hardys van Engelse en de Hardys van Ierse afkomst.

MacHUGH
(MacHugh, McCue, MacCue, MacKew, McKew)

Deze naam heeft een Ierse oorsprong en is afgeleid van het Gaelic "Mac Aodha", wat betekent "zoon van Aodh" of "zoon van Hugh".
De naam kwam het eerst voor in Connacht, waar sinds lang de familiezetel gevestigd is.


MacHUTCHEON
(HUTCHESON, HUCHISON, MacCUTCHEON, MacCUTCHIN, MacCUTCHAN, MacCUTCHEN, MacCUTCHON)
Zie "Hughes".


MacILLMUNIE

(MacILLMOON)
Zie "MacMAINS". 


McINNIS
(MacINNIS, MacINNES, MacANGUS)
In de bergen van de westkust van Schotland en op de Hebrideneilanden werden de voorouders van de familie McINNES geboren. Hun naam komt van de voornaam Angus. De Gaelische vorm van de naam, Mac Aonguis, vertaalt zich als zoon van Angus. Angus verwijst naar de Pictische koning Onnust die stierf in het jaar 761.
Hoewel er geen directe banden zijn met deze koning in de geschiedenis van de afstamming of achternaam, is er een vermoedelijke lijn die kan worden aangenomen. Men bewoonde de Barony of Innes in het graafschap Elginshire. De zoon of zonen van Angus, oorspronkelijk afkomstig uit het koninkrijk Dalriada, waren echter één van de drie verwante huizen van het koninkrijk, de andere twee huizen waren de Gabran (de grootste) en Lornetach die vechters voorzagen voor de verdediging van het vroege Schotse Koninkrijk. Voor elke twintig huizen die ze bezaten, waren ze verplicht om twee galeien te voorzien, en dus leverde Angus, met 430 huizen, een vloot van ongeveer veertig galeien voor de verdediging van de wateren van Dalriada, meestal die estuaria rond de monding van de Clyde.
De achternaam McInnes werd voor het eerst teruggevonden in Morven, hun vroegst bekende territorium. In 1230 leed de clan onder de campagne van koning Alexander II tegen Argyll. De clan behield echter hun kasteel Kinlochaline, dat opeene strategische rots in Morvern staat. Het is een enorm kasteel volgens vroege normen, vandaag is het volledig in puin.

MacINTOSH
(Kyntosh, Intosh, Intoch, Toshe, Tosh, McKyntosh, McKintosh, McKintoisch, McKintoch, McIntosh, McComtosh, McKintowse, McIntosh, MacKyntosh, MacIntoch, MacIntosh, McIntoch, Mackintowse, MacKintosh)

De achternaam Intosh komt van de verengelste vorm van de Gaelische naam "Mac an Toisich". Intosh is een patronieme achternaam, die behoort tot de categorie van erfelijke achternamen. Veel patronieme achternamen werden gevormd door de voornaam van een voorouder van de drager aan te nemen, terwijl anderen afkomstig waren van populaire religieuze namen en van de namen van seculiere helden. De achternaam Intosh komt van de Gaelische naam "Mac an Toisich", wat "zoon van de leider, leider of thane" betekent. Leden van deze voorname Pictische familie werden oorspronkelijk gevonden in Moray.
De achternaam Intosh werd voor het eerst teruggevonden in Moray (onderdeel van de moderne Grampian regio). De familie Intosh zou afstammen van Seach MacDuff, die het land Petty en Breachley kreeg in Inverness-shire en werd benoemd tot Constable van Inverness Castle voor zijn steun aan koning Malcolm IV bij de onderdrukking van een opstand in Morayshire in 1160. Een zoon van Seach nam vervolgens de naam "Mac-an-Toisch" aan en begon daarmee de clan MacIntosh.


MacINROY
Zie "Robertson"


MacINTYRE
(MacIntire, MacIntre)
Zie "Intyre" en "Wright"


MacINTYRE van Badenoch
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.


MacFEETER
(MacPHATER)
Zie MacLAREN"


MacFHIONGHUIN
(MacFHIONNGHAIN)
Zie "MacKINNON"


MacKAY
(Mackay, MacCAY, MacQUEY, MacQUOID, MacKAW, MacKY, MacKYE, MacCOY, McCOY)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.
De kroniek van de naam macKAY begint met een familie in de Pictische clans van
het oude Schotland. De naam is afgeleid van de voornaam "Aodh", een verwant van "Hugh". De Gaelische vorm van de naam is meestal "Mac Aoidh" en in Inverness is de Gaelische vorm van de naam "MacKay" (Mac Ai).
Er is niets zekers bekend over de oorsprong van de noordelijke Mackays, afgezien van het feit dat ze al vroeg verbonden waren met Moray (District) en misschien een onderdeel waren van de oude Clann Morgunn. De Inverness-shire Mackays worden meestal in het Gaelic "Mac Ai" genoemd, wat  "MacDhai" of "Davidson" betekent.
Ze vormden een tak van Clan Chattan. De achternaam macKAY werd voor het eerst teruggevonden in Sutherland (Gaelic: Cataibh), een voormalige provincie in Noord-Schotland, nu onderdeel van het Council Area of ​​the Highlands, waar vroege gegevens aantonen dat Gilcrest M'Ay, voorvader van de MacKay-familie van Ugadale, een betaling aan een afgevaardigde uit Tarbert in 1326. Er wordt beweerd dat de Clan afstamt van het koninklijke huis van MacBeth.


MacKEAN (Macchean van Macchean Doch)
(MacIAN, MacANE, MacKANE, MacKAIN)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan. 
De MacKEAN-familie spruit voort uit de oude Schotse Dalriadan-clans van de bergachtige westkust van Schotland. De naam MacKEAN is afgeleid van de voornaam "Ian" of "John".
John is de meest voorkomende persoonlijke naam in de Highlands.
De Gaelische vorm van de naam is Mac Iain".
De achternaam MacKEAN werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic: erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata (Dalriada), in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute. Hier hadden ze ook hun familiezetel sinds vroege tijden.
De naam dook voor het eerst op in de vroege volkstellingsrollen die door de eerste koningen van Groot-Brittannië werden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.


MacKENDRICK
Zie "Henderson"


MacKENNEDY
Zie "Kennedy"

MacKENZIE
(McKenzie, Kennethson, Kenneth, Kennieson, MacCoinnich, MacWhinnie, MacWhinny, MacWhinney)
De oorsprong van deze oude Dalriadan-Schotse naam is de voornaam "Coinneach". De Gaelische vorm van de naam is "Mac Coinnich" of "Mac Choinnich", wat in beide gevallen "de zoon van Coinneach" betekent. In "de wet van Adamnan" is de Gaelische vorm van de naam echter "Cainnechus", die is afgeleid van het woord "cann", wat "redelijk" of "helder" betekent.
Daarom kunnen we deze achternaam in dit geval bij de categorie bijnamen indelen.
De achternaam MacKenzie werd voor het eerst teruggevonden in Ross-shire (Gaelic: Siorrachd Rois), een voormalige provincie, nu onderdeel van de Council Areas of the Highlands en Western Isles in Noord-Schotland.
Hier hadden ze ook hun familiezetel sinds vroege tijden.
De eerste notities van deze familienaam verschenen op de vroege volkstellingsrollen die door de vroege koningen van Groot-Brittannië werden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.


MacKEW
(McKEW)
Zie "McHUGH".


MacKINNON
(MacKINNING, MacINNON, MacKINNEN, MacFINGON)
De familienaam MacKinnon komt van de oude Dalriadan-clans van de westkust van Schotland en de Hebrideneilanden. De naam komt van de Gaelische voornaam Findgaine. Dit is afgeleid van de eerdere vormen Finghin en Finnguine. De Gaelische vorm van de achternaam is Mac Fhionghuin of Mac Fhionnghain. De achternaam MacKinnon werd voor het eerst teruggevonden op de eilanden Mull en Skye, waar ze vanaf het prille begin een familiezetel hadden.
De eerste notities van deze naam verschenen bij de eerstevolkstellingen die de vroege koningen van Groot-Brittannië hadden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen .


MacKINTOWSE
(Kyntosh, Intosh, Intoch, Toshe, Tosh, McKyntosh, McKintosh, McKintoisch, McKintoch, McIntosh, McComtosh, McKintowse, McIntosh, MacKyntosh, MacIntoch, MacIntosh, McIntoch, Mackintowse, MacKintosh)
Zie "MacINTOSH".


MacLACHLAN
(MacLACHLANE, McGLOTHAN, McGLOTHIN, MacLAUCHLAN, MacLAUCHLANE, MacLAUCHLIN, MacLAUGHLIN, LACHLAN, LAUCHLAN)
De westkust van Schotland en de rotsachtige Hebrideneilanden zijn het oude huis van de MacLachlan-familie. De oorsprong van hun naam is de voornaam "Lachlann". De Gaelische vorm van de naam is Mac Lachlainn, ter aanduiding van de zoon van Lachlann. Hoewel de meesten vermoeden dat Lachlan Mor, een grote clanchief die in de dertiende eeuw bij Loch Fyne woonde, de clan-stamvader is, bestaat er ook de legende van afstamming van de oude Gaelische koning, Niall van de Negen (Gijzelaars), die regeerde in 400 na Christus. Er zijn enkele aanwijzingen dat Niall de stamvader vabn de clan zou kunnen zijn. Lochlann betekent in het oude Gaelic letterlijk 'Noorwegen' en was de favoriete christelijke naam van het koninklijke huis van O'Neill in Noord-Ierland, een huis dat afstamt van de gijzelaars van Niall of the Nine en waarvan gezegd wordt dat het de familie met de oudste geschiedenis is in Europa. Een tak van de O'Neill's kreeg de achternaam MacLochlain en er was al snel rivaliteit. Koning Brian O'Neill doodde de laatste koning Domnall MacLochlainn. Zijn zoon Anrothan, die voorvader was van de MacLachlans in Schotland, trouwde met de dochter van de King of Scots, waardoor hij de erfenis kreeg van Cowall en Knapdale in Schotland. Anrothan MacLachlan was voorloper van de MacLachlans van Strathlachlan, de Lamonts, de Lyons, de MacSorleys, de MacEwans en de MacMillans. Het was in het midden van de twaalfde eeuw dat elk van deze takken zich afsplitste in verschillende entiteiten.
De achternaam MacLachlan werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic: erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata (Dalriada), in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute. De clan vestigde zich hier voor het eerst in 1100 toen Lachlan erfgenaam was van Fergus, Lord van Galloway. In 1238 registreerde een oorkonde de vader van Lachlan Mor in verband met een schenking aan de Abdij van Paisley.
Toen koning John Baliol in 1292 Argyll oprichtte in een sheriffdom, was Gillescop MacLachlan één van de twaalf belangrijkste baronnen wiens land het omvatte. In 1296 werd Ewen MacLachlan gedwongen loyaliteit te zweren aan de Engelse koning Edward I, maar deze loyaliteit werd formeel teruggezet naar Schotland in 1305, toen Gillescop MacLachlan, net als zijn buren de Campbells, trouw zwoer aan Robert the Bruce. Gillescop was lid van het eerste parlement van de Barons van Bruce in St. Andrews, in 1308.

MacLAGAN
Zie "Robertson"


MacLAINE of Lochbuie
(MacLAIN, MacLEAN, MacLANE, MacLEANE, MacCLEAN, MacCLAIN, MacCLAINE, MacGHILLE EOIN, MACKLIN, MacCLEANE, McKLEANE, McCLEANT, McCLEIND, McCLEAND, McCLAINK, MdCLAING, CLEIND, MacCLEAN, McCLEEN, McCLEANE, McCLEAN, McCLAINE, McCLAIN MACKLAIM, LEAND, LEIND, LEANE)
MacLaine van Lochbuie is een tak van de Schotse clan MacLean. De achternaam is een verengelste vorm van het Gaelic "Mac Gille Eathain", een patroniemnaam die 'zoon van de dienaar van Sint-Jan' betekent. De clan stamt af van "Eachan Reaganach", (broer van Lachlan en de voorvader van de Macleans van Duart Castle op Mull). Deze twee broers stammen af ​​van "Gilleathain na Tuaidh", bekend als "Gillian van de strijdbijl (battleaxe)", een beroemde krijger uit de 5de eeuw. Eachan of Hector kreeg ergens in de 14de eeuw het land Lochbuie (Mull) van John, de eerste Lord of the Isles.
De achternaam MacLaine werd voor het eerst teruggevonden op het eiland Mull, een eiland van de Binnen-Hebriden, vóór de westkust van Schotland.

MacLAREN
(MacLARON, MacLAURIN, MacLARTY, MacCLARENCE, MacPHATER, MacFEETER)
De achternaam MacLAREN werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic: erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata (Dalriada), in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute. In de vallei van Loch Voil tussen de kop van Loch Lomond en Loch Earn waren ze zo machtig dat er ooit werd gezegd dat niemand zijn plaats in de kerk kon innemen totdat de MacLaren-clan goed zat. Ze waren verwanten van de Keltische graven van Strathearn en hun diverse familieafdelingen woonden in Balquhidder, Strathearn, Auchleskine, Stank, Druach en Lochearnside. Ze hadden met de naburige clans levendige ruzies, maar bleven altijd trouw in hun trouw aan het Royal House of Stewart. Ze waren erfelijke Keltische abten van Achtow en ontlenen hun naam aan abt Lawrence. Al bijna duizend jaar is de verzamelplaats van de clan "Creag an Tuirc", de "Berenrots" in Achtow, in Balquhidder.
Dit is ook overgenomen als hun slogan.


MacLEAN
Zie "MacLAINE of Lochbuie".


MacLEAY
Zie "Livingstone".


MacLELLAN
(MacCLELLAND, McCLELLAN, MacLELLAN, McLELLAN, MacLELLAND, McLELLAND, MacCLELLAND, McCLELLAND, CLELLAND)
De achternaam MacLellan werd voor het eerst teruggevonden in de voormalige graafschappen van Kirkcudbrightshire en Galloway, waar chief Duncan MacLellan voorkomt in een oorkonde van Alexander II in 1217.
Andere vroege noteringen van deze achternaam zijn Gilbert M'Lolane, die rond 1270 leefde. Gilbert's zoon Patrick nam samen met enkele anderen het kasteel van Dumfries in van de aanhangers van Robert de Bruce rond 1305. Gilelbertus MacLelan werd in 1325 tot bisschop van het eiland Man en de Sudreys verkozen en bekleedde bijna 3 jaar deze functie.


MacLENNAN
(MacLENAN, McLENNAN, McLENNEN)
De achternaam MacLennan is een verengelste vorm van het Gaelic "Mac Gille Fhinneain", een patroniemnaam gemaakt op basis van een Gaelic persoonlijke naam "Fionnán", van het Gaelic "fionn", wat "wit" betekent.
De achternaam MacLennan werd voor het eerst teruggevonden in Ayrshire waar hun geschiedenis van vitaal belang is en is verrijkt met die van de grotere Logan clan. De MacLennan-spelling van deze naam werd voor het eerst gevonden in Druimdeurfait, in Ross-shire, waar ze een tak waren van de Highland Logans, die langs Loch Lochy woonden. Volgens familieoverlevering stammen ze af van Gilliegorm, hoofd van de noordelijke Logans, die werd gedood in de strijd tegen de clan Fraser. Zijn zwangere vrouw werd gevangengenomen door Lord Lovat. Haar gebochelde zoon heette "Crotair MacGilliegorm", de 'kromme zoon van Gilliegorm'. Uit angst voor toekomstige wraak op de Frasers door de jongen, werd hij naar een klooster in Beauly gestuurd, waar hij monnik werd. Er werd gezegd dat hij een fervent volgeling was van de Ierse Saint Fhinan was, en een van zijn kinderen heette Mac Gillie Fhinan, die uiteindelijk MacLennan werd.


MacLEOD 
(MacLeòid, MacCLEOD, MacCLOUD, MacLOUD, MacLEAOD of Lewis, MacLEOD of Raasay )
MacLEOD betekent: "zoon van Leòd", een 13de eeuwse Noorse prins Olaf de Zwarte, koning van het eiland Man e de Noordelijke eilanden. Olaf stamde af van een dynastie van de Noorse koningen, die eeuwenlang eigenaar waren van deze eilanden.  Deze dynastie stamde op haar beurt af van Koning Halfdan de Gierige, waarvan verteld werd dat hij afstamde van de god Frey. Deze Leod was eigenaar van het eiland Lewis en op het vasteland Glenelg en delen van het eiland Skye rond 1195. Zijn twee zonen waren de grondleggers van de twee grote afdelingen Siol Tormod en Siol Torquil.
De naam kwam dus het eerst voor op het eiland Lewis (Leòdhas) waar de Siol Tormod heerste over de grondgebieden van Harris, Glenelg en ook over Dunvegan Castle op het eiland Skye. De andere afdeling " Siol Torquil" heerste over Assynt, Cadboll en het eiland Raasay.
Er waren geen eigendomsbewijzen van deze eilanden, omdat ze allen werden beschouwd als zijnde eigendom van Noorwegen. Toen Koning Haakon van Noorwegen aan de macht kwam verzette de Schotse koning Alexander zich tegen deze eigendomsclaim. In het Verdrag van Perth werd overeengekomen dat er aan Noorwegen huur zou betaald worden voor al deze eigendommen, maar deze werd nooit betaald. Uiteindelijk kwam alles in Schotse handen.


MacLINDEN
(MacLINTOCK, MacCLINTOCK, MacALINDEN)
Gerelateerd met de "Calhoun"-clan.
De oorsprong van de oude Dalriadan-Schotse naam MacLintock is de Gaelische naam "Mac Gille Ghionndaig", wat "zoon van de dienaar van St. Finndag" of "zoon van de mooie jongeman" betekent.
De achternaam MacLintock werd voor het eerst gevonden in Argyllshire (Gaelic erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata, in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute, waar ze een familiezitplaats uit de vroege tijden en hun eerste verslagen verschenen op de vroege volkstellingsrollen die door de vroege koningen van Groot-Brittannië werden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te bepalen.


MacMAINS
(MacMUNN, MacILLMUNIE, MacILLMOON, MacMUN)
Gerelateerd met de "Calhoun"-clan.
Aan de Schotse westkust werd de MacMAINS-familie geboren uit de oude Dalriadan-clans. Hun naam komt van een toewijding aan St. Munn. De Gaelische vorm van de naam is Mac Gille Mhunna, wat "zoon van de dienaar van St. Munn" betekent.
De achternaam MacMAINS werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata (Dalriada), in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute, waar ze hun familiezetel hebben sinds vroege tijden en hun eerste notities van deze naam verschenen op de vroege volkstellingsrollen die door de vroege koningen van Groot-Brittannië werden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.MacMANUS
(MacMANNERS, McMANUS, MANUS)
Gerelateerd met de "Calhoun"-clan. 
Er worden tegenwoordig veel Ierse achternamen gebruikt in vormen die heel anders zijn dan hun oorspronkelijke, oude vormen. MAcMANUS verscheen oorspronkelijk in het Gaelisch als "Mac Maghnuis", wat "zoon van Manus" betekent. De persoonlijke naam Manus, geïmporteerd in Ierland door de Noorse, is uiteindelijk afgeleid van het Latijnse voornaam Magnus.
De achternaam MAcMANUS werd voor het eerst gevonden in County Roscommon (Iers: Ros Comáin) in Midden-Ierland in de provincie Connacht, waar ze sinds vroege tijden hun familiezetel hadden. De naam is naar Schotland gekomen door inwijking.McMASTERS
Gerelateerd met MacINNES, MacINNIS & MacANGUS
Aan de Schotse westkust ontstond de familie McMasters uit de oude Dalriadan-clans. Hun naam komt van de voornaam Angus. De Gaelische vorm van de naam, "Mac Aonguis", vertaalt zich als "zoon van Angus". Angus verwijst naar de Pictische koning Onnust die stierf in het jaar 761.
Hoewel er geen directe banden met deze koning zijn in de geschiedenis van de clan of achternaam, is er een vermoedelijke lijn die kan worden aangenomen. Hiervoor moeten we terug gaan naar de Barony of Innes in het graafschap Elginshire. De zoon of zonen van Angus, oorspronkelijk afkomstig uit het koninkrijk Dalriada, waren van oorsprong van één van de drie met het koninkrijk verwante huizen, de andere twee huizen waren de Gabran (de grootste) en Lornetach die vechters voorzagen voor de verdediging van de Koninkrijk van vroege Schotten. Voor elke twintig huizen die ze bezaten, waren ze verplicht om twee galeien te voorzien, en dus leverde Angus, met 430 huizen, een vloot van ongeveer veertig galeien voor de verdediging van de wateren van Dalriada, meestal die estuaria rond de monding van de Clyde.
De achternaam McMasters werd voor het eerst gevonden in Morven, hun vroegst bekende territorium. In 1230 leed de Clan onder de campagne van koning Alexander II tegen Argyll. De clan behield echter hun kasteel Kinlochaline, dat op de strategische rots in Morvern (Morven= schiereiland bij Loch Linnhe aan the Sound of Mull) staat. Het was vroeger een enorm kasteel, maar vandaag ligt het in puin.


MacMATHAN
(MacMAGHAN, MacMAKEN, MATHIESON, MATHESON, MATHIE, MANN)
Zie "Matheson".


MacMHUIRICH
Zie "Murray"


MacMILLAN
(MacMULLAN, MacMULLEN, McMULLEN, McMULLAN, McMILLAN, MacMULLIN, MacMOLAN)
De ruige westelijke bergen van de kustlijn van Schotland en de Hebrideneilanden waren de thuisbasis van de voorouders van de familie MacMillan. MacMillan was oorspronkelijk een naam voor een kale persoon maar de naam kan ook verwijzen naar een lid van een religieuze orde. De Gaelische vormen van de naam zijn "Mac Mhaolain" of "Mac Ghille Mhaoil", die beide "de zoon van de kale" betekenen. "Kale" betekent hier ook het kapsel zoals dit bekend was bij de vroegere monniken, d.w.z. kaal boven op het hoofd, met een krans van haar rondom het hoofd.
De oorsprong van de clan is echter gehuld in onzekerheid, grotendeels als gevolg van historici van de clan Buchanan en hun bewering dat beide clans een gemeenschappelijke afkomst hebben. Buchanan van Auchmar zegt dat de MacMillans afstammen van Methlan, tweede zoon van Anselan, een Buchanan chief uit de dertiende eeuw. Zijn theorie ondersteunt de bewering van Buchanan dat de MacMillans slechts een sept (sub-clan) van de Buchanan zijn in plaats van een op zichzelf staande clan. Deze theorie wordt ondersteund door de stelling dat beide clans een kerkelijke oorsprong hebben: MacMillan is de verengelste vorm van het Gaelic "Maolanach", wat een 'priester' betekent.
De achternaam MacMillan werd voor het eerst teruggevonden in Tayside, waar in 1263 "Cilleonan MacMolan" op documenten voorkomt. Ze kwamen aan in Strathtay vanuit de landen in Loch Arkaig nadat koning Malcolm IV rond 1160 AD vele clans, waaronder de MacMillans, had verdreven. Later, rond 1350, verdreven de Camerons, die hun naam in Chalmers hadden veranderd, hen uit hun Strathtay-gebieden.
Bij het verlaten van de Strathtay vertrok de clan naar vele andere gebieden, waaronder Lochaber, Argyll en Galloway. De hogere tak echter, waren de MacMillans van Knapdale en zij behielden een eigendom ​​van de Lord of the Isles. Gegraveerd in een rots op Knap staat geschreven: "Zolang deze rots de zee weerstaat zullen de MacMillan recht op Knap hebben".
Malcolm Mor MacMillan had deze rots tijdens de 14de eeuw ontvangen. Zijn kleinzoon Lachlan MacMillan stierf in de Slag om Harlaw in 1411. De zoon van Lachlan, Alan MacMillan van Knap, trouwde met de erfgename McNeill en nam het kasteel Sween over. Hij richtte een kruis op, dat tot de dag van vandaag nog steeds op het kerkhof van Kilmory staat. Het kruis staat meer dan twaalf voet hoog en is gedetailleerd gegraveerd, met een Highland Chief die op een hert jaagt aan de ene kant, en een claymore (Schots zwaard) dat wordt overwonnen door bepaalde leden van de clan aan de andere kant.MacNAB
(MacNABB, MacKNAB, Mac an Aba)
MacNAB is een naam die is ontstaan ​​onder de afstammelingen van de vroege bewonersvan het koninkrijk Dalriada in het oude Schotland. Het is een naam voor een persoon die werkte als zoon van een abt. De Gaelische vorm van de naam is Mac an Aba. Ze stammen af ​​van de erfelijke abten van St. Fillan bij Loch Earn. Fillan was een koninklijke prins van het koninklijke huis van Dalriada. Onder het bewind van William de Leeuw van Schotland, hadden de abten van Glendochart een rang die gelijkwaardig was aan deze van de graaf van Atholl en Menteith. De clan hield de baronie van Glendochart aan de westkant van Loch Tay.
De achternaam MacNAB werd voor het eerst teruggevonden in het voormalige graafschap Perthshire (Gaelic: Siorrachd Pheairt) in het huidige Council Area van Perth en Kinross, gelegen in centraal Schotland, waar ze zich samen met de MacDougalls verzetten tegen Robert the Bruce en bijgevolg veel van de uitgestrekte gebieden verloren die ze eerder hadden ingenomen. De chief van de MacNabs werd echter uiteindelijk verzoend met de Bruce en herwon veel van zijn verloren landen toen koning David II op de troon van Schotland kwam. Hij ontving ook het officiële charter voor de baronie van Bowaine uit 1336. Finlay MacNab, de 4de Chief van de clan, voegde tegen het einde van de 15e eeuw aanzienlijk landgoeden toe, maar in 1552 raakte een andere Finlay, de 6de Chief in financiële moeilijkheden en werd werd een hypotheek gelegd op deze eigendommen. Het grootste deel van de clan belandt bij de Campbells van Glenorchy. De MacNabs weigerden echter de superioriteit van de Campbells te erkennen.
De MacNab clan domineerde ooit het gebied rond Killin. Hun oude begraafplaats ligt op Inchbuie, een eiland in de rivier Dochart, net onder de watervallen. Het is goed zichtbaar vanaf de brug. De muren om de begraafplaats bezitten twee 18de eeuwse naïeve 'borstbeelden' die de bovenkant sieren en de monumenten er binnen laten een laat middeleeuwse beeltenis zien van een krijger in West Highland klederdracht. Het beeld is slechts één van de twee bekende exemplaren buiten Argyll en de Hebriden. Kinnell House was eens de zetel van de MacNabs. Een goed bewaard gebleven prehistorische steencirkel, mogelijk 'gerestaureerd' om er beter uit te zien, kan op haar gronden worden gezien. In het noorden van het dorp liggen de ruïnes van het bolwerk van de Campbells van Breadalbane, Finlarig Castle, met bijbehorende kapel. De groeiende macht van de Campbells verdreef uiteindelijk de MacNabs, die Kinnell House verloren aan hun rivalen. In 1694 vestigde Sir John Campbell of Glenorchy, de 1 ste Earl van Breadalbane zich in Killin en werd de plaats een Baronie.


MacNAUGHTON
(McNACHTON, MAcNAGHTEN, MacNECHTEN, NOTTON, NORTON)
MacNaughton is een oude Pictisch-Schotse naam. Het is afgeleid van de Pictische naam "Nechtan". De Gaelische vorm van de naam is "Mac Neachdainn", wat "zoon van Nechtan" betekent.
De achternaam MacNaughton werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic: erra Ghaidheal), de regio van West-Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata (Dalriada), in de Strathclyde-regio van Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute, waar ze eigendommen hadden op Lochow en Loch Fyne, genaamd Glenera, Glenshira en Glen Fyne.


MacNEIL

(McNeal, MacNeil, MacNeilage MacNeale, MacNeall, McNeill, MacNeil, Mcneil, MacNèill, MacNeel, MacNiel, MacGreal, MacNeill)

De achternaam McNeil kwam het eerst voor op de eilanden Barra (zuidelijke Buiten-Hebriden), Gigha (ten westen van Kintyre), Colonsay en Oronsay (ten westen van het eiland Jura).
Verwijzend naar traditionele notities, ontscheepte in 1049 een zekere Niall, een directe afstammeling van Koning Niall van de Negen Gijzelaars op het eiland Barra, waar hij de Clan MacNeill van Barra stichtte. Een andere telg, beweerd wordt dat hij de jongste broer van koning Niall was met de naam Anrothan, huwde met een Dalriadische prinses, een telg uit  een oud geslacht dat afstamde van de vroegere Schotse koningen.
Deze Anothan was de basislegger van het huis MacNeill van Colonsay, viazijn zoon Torquil van Taynish. Een latere aftakking werd eigenaar van Gigha, Colonsay en Oronsay.
Gedurende twee eeuwen onwikkelden zich beide clans apart van elkaar op hun eigen manier.


MacNIVEN
(NIVEN, NEVIN, NIVENS, NAVIN, NEWIN, NEVANE, NIFFEN, NIFEN, NIVING, NEVING, NEWING, NEIVEN, NIVINE, NEVISON, NIVESON)
Gerelateerd met de "Cumming"-clan.
De wortels van de naam Niven zijn te vinden onder de Strathclyde-Brit-bevolking van de oude Schots-Engelse grenslanden. Niven werd oorspronkelijk gevonden in Ayrshire. De achternaam Niven werd ook beschouwd als afgeleid van de Gaelische patroniem "Mac Naoimhi", die is afgeleid van het woord "naomh", wat "heilige" betekent.
De achternaam Niven werd voor het eerst gevonden in Ayrshire (Gaelic: Siorrachd Inbhir Àir), voorheen een graafschap in de zuidwestelijke Strathclyde-regio van Schotland, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de raadsgebieden van Zuid-, Oost- en Noord-Ayrshire, waar ze een familiezitplaats hielden sinds zeer oude tijden, lang voor de Normandische verovering in 1066.


MacNOBLE
(McNOBLE)
Zie "Noble"


MacPHERSON
(MacPHERSONE, Mac a'PHEARSOIN)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.
Het verhaal van de naam MacPherson begint bij de vroege Pictische clans. MacPherson in zijn Gaelische vorm is "Mac a 'Phearsain" en "Mac a Phearsoin", wat de "zoon van de pastoor" betekent. Dit was de achternaam van verschillende kerkelijke families in Schotland en stamt af van een chief van de grote Clan Chattan ('stam van de katten'), genaamd Gille Chattan. Deze Chief kan op zijn beurt worden gerelateerd met Feachar de Lange, Koning van Lorn die stierf in 697 na Christus. De oorspronkelijke gebieden van de clan bevonden zich in Stratthnairn, Strathdearn en Badenoch, vanwaar ze de leiding van de Clan Chattan met de MacKintoshes, die ook via een vrouwelijke erfgenaam afstamden van de Gille Chattan, betwistten.
De achternaam MacPherson werd voor het eerst teruggevonden in Inverness, waar ze erfelijke bewaarders waren van de heilige steen van St. Catan, en vroege leider van de Clan Chattan. De MacPhersons worden soms de Clan Mhuirich genoemd, 'de kinderen van Muredach', van een vroege Chief of the Clan, Duncan (de Parson) die na de Slag om Harlaw (1411) bij de Lord of the Isles werd opgesloten.

MacQUOID
(MacCAY, MacQUEY, MacQUOID, MacKAW, MacKY, MacKYE, MacCOY, McCOY)
Zie "MacKAY".

MacRAIBEIRT
Zie "Robertson"


MacKERCHAR

Zie "Farquhar"


MacPHAIL
(MacPHIAL, MacPHIEL, MacFAIL, MacFALL, MacFAUL, MacVAIL, MacPHALE, MacPAIL, MacPHAUL, MacFALE, PHAIL, FAYLE)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.
De geschiedenis van de voorouders van de MacPHAIL-familie begint bij het oude Schotland van de Pictische clans. De naam MacPHAIL komt van de voornaam Paul.
De Gaelische vorm van de naam is "Mac Phàil".
De achternaam MacPHAIL werd voor het eerst teruggevonden in Inverness, waar de familie vanaf het begin haar familiezetel had en de eerste notities van hun naam verschenen op de vroege volkstellingen die de vroege koningen van Groot-Brittannië hadden gehouden om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.MacPHATER
(MacFEETER)
Zie "MacLAREN".


MacQUARRIE
(MacQUARIE, McQUARRIE, McQUARRY, MacQUERRY, MacCORRIE, MacCORRY, MacQUARREY, MacWHARRIE)
Gerelateerd met "MacALPINE".
De Hebrideneilanden en de westkust van Schotland, vormden het oude koninkrijk Dalriada, het voorouderlijk huis van de familie MacQUARRIE. Hun naam komt van "Guaire", een oude Gaelische voornaam die "nobel" of "trots" betekent.
De achternaam MacQUARRIE werd voor het eerst gevonden op het eiland Ulva (tussen het eiland Mull en de Treshnish eilandengroep), waar ze oorspronkelijk een tak waren van de "Siol Alpin", de afstammelingen van Kenneth Mac Alpin, oprichter en eerste koning van Schotland in de 9de eeuw.MacQUEEN
(MacQUEON, MacSWEEN, MacSWENE, MacSWEYNE, MacSWAN, MacCUNN)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.
De westkust van Schotland en de verlaten Hebrides-eilanden zijn het oude huis van de MacQUEEN-familie. Hun naam is afgeleid van "Suibhne", een oude Gaelische voornaam die waarschijnlijk "goed" betekent. De Gaelische vorm van de achternaam is "Mac Shuibhne".
De achternaam MacQUEEN werd voor het eerst gevonden op de eilanden Skye en Lewis (Schots-Gaelisch: Leòdhas), waar ze oorspronkelijk een tak waren van de MacDonalds van Clanranald. Maar hoewel de MacQueens meerdere eeuwen land van Garafad op het eiland Skye hadden, is het waarschijnlijk dat de eerste MacQueen de Lord of Knapdale in Argyllshire was die Castle Sween bezat.


MacRAE
(MacCRAE, MacCRAITH, MacCRATH, MacCRAW, MacCRAY, MacCREA, MacCREE, MacCREIGHT, MacCRIE, MacREAGH, MacRAY, MacRATH & MacRIE)
De clans van de oude Schotse Picten waren de voorouders van de eerste persoon die de naam MacRAE gebruikte. Het was een naam voor een welvarend persoon. De Gaelische vorm van de achternaam MacRAE is "Mac Rath", wat letterlijk "zoon van genade" of "zoon van voorspoed" betekent.
De achternaam MacRAE werd voor het eerst teruggevonden in Inverness-shire (Gaelic: Siorrachd Inbhir Nis) verdeeld tussen de huidige Scottish Council-gebieden van de Highlands en de Western Isles en bestaande uit een groot noordelijk vasteland en verschillende eilandgebieden voor de westkust, was de shire van oudsher zowel een Pictisch als een Noors bolwerk, maar hun oude geschiedenis is vaak vertroebeld met vermoedens. Het lijkt zeker dat ze vóór de 14de eeuw in Clunes woonden, ten westen van Inverness op het grondgebied van de Fraser Clan. Bijgevolg is de familie altijd vriendschappelijk omgegaan met die clan. Vanaf ongeveer 1400 verhuisden ze naar de locatie waarmee ze direct geassocieerd worden, Kintail (in de buurt van Shiel Bridge).


MacSGIAN

Zie "Skene"


MacSWEEN
(MacSWEEN, MacSWENE, MacSWEYNE, MacSWAN)
Zie "MacQUEEN".MacTAVISH
McTAVISH, MAcTAFFISH, McTAFFISH)
Gerelateerd met de "Chattan"-clan.
De westkust van Schotland en de rotsachtige Hebrideneilanden liggen aan de basis van de MacTavishfamilieDe naam is afgeleid van de voornaam "Tammas", wat "Thomas" betekent. De Gaelic- vormen zijn "MacTamhais"of "Mac Thamhais", wat in beide gevallen "zoon van Tammas" betekent.
De achternaam MacTAVISH werd voor het eerst teruggevonden in Argyllshire (Gaelic erra Ghaidheal), de regio in het westen van Schotland die ongeveer overeenkomt met het oude koninkrijk Dál Riata (Dalriada), in de regio Strathclyde in Schotland, nu onderdeel van de Council Area van Argyll en Bute, waar de eerste genoteerde chief "MacGilla Tamhais" was,  wiens naam verengelst werd als MacIltavish. Een latere Chief, Collen, genaamd de 'goede kale Colin' van Dunardarie, zoon van Gillespick, stamde rechtstreeks af van de Tavish Corr. Hoewel het redelijk duidelijk is dat de clan ruim vóór 800 AD in Craignish was gevestigd, tonen de historische gegevens weinig van hun activiteiten of familierelaties in deze streek.
Hoewel veel historici deze clan als een sept van de Campbells noemen, en anderen beweren dat er een relatie met de Frasers bestond, is er geen goede reden om aan te nemen dat deze relaties het resultaat waren van iets anders dan geografische nabijheid. Er is ook enige verwarring geweest tussen de MacTavishes en de MacThomas. Ook hier is de relatie zwak - de Thomsons waren op dat moment een afzonderlijke Border Clan met zijn eigen Chief. Het hoofd van de MacTavishes wordt beschouwd als de MacTavish van Dunardrie.


MacTHOMAS
(MacCOMAS, MacCOMIE, McCOLM, THOMS)
Zie "THOMSON".
Gerelateerd met "MacINTOSH".
De achternaam MacThomas werd voor het eerst gevonden in het voormalige graafschap Perthshire (Gaelic: Siorrachd Pheairt) in het huidige Council Area van Perth en Kinross, gelegen in centraal Schotland, waar de geschiedenis van deze specifieke clan eigenlijk begint met een andere grotere clan waaruit de MacThomases zijn afgeleid, de Clan MacKintosh. De stamvader van de clan was Adam M'Intosh, zoon van William van Garvamore, zoon van het zevende opperhoofd van de Clan MacKintosh. Hij had rond de 13de eeuw zijn familiezetel in Garvamore in Badenoch. De naam werd het vaakst M'Thomas (zoon van Thomas) maar werd vaak gespeld als M'Thomis, M'Homie, M'Omie, M'Comie en anderen. De Thoms-variant werd eerst vermeld als Patrick Hunter Thoms, zoon van George Thomas. Van deze spelling werden de Thowmis-, Thowms- en Thownis-spelling afgeleid.


MacUALRAIG

Zie "Kennedy"


MacVAIN
(MacVAN)
Zie "MacBEAN"


MacWATTIE
(MacWATT, MacWATTERS, MacQUATTIE, MacVATT)
Zie "Watson"


MacWHINNIE
(MacWHINNY, MacWHINNEY)
Zie "MacKENZIE".


MALCOLM
(MALCOLMSON, MALCOLLM, MALCOM, MALCOMB, MALCOME, MAMCOMSON, MALCUM, MacCALLAM, MacCALLUM)
Zie "MacCALLUM".


MANUS
Zie "MacMANUS".


MAR
(MARR, MARRE, MARE)
De voorouders van de eerste familie die de naam Mar gebruikten, leefden tussen de vroegere Schotse Picten. De familie Mar woonde in een plaats die Mar heette, in het graafschap Aberdeen. Het kan afkomstig zijn van het Oudnoorse woord "marr", wat een uiterst zeldzaam woord was, dat meestal werd geassocieerd met de zee, maar soms verwees naar een moeras.
De achternaam Mar werd voor het eerst gevonden in Yorkshire, waar ze vanaf zeer vroege tijden hun familiezetel hadden en land verkregen van hertog Willem van Normandië, als dankbaarheid voor hun onderscheiden hulp bij de Battle of Hastings in 1066 na Christus.


MATHESON
(MATHIESON, MacMAGHAN, MacMATHAN, MAcMAKEN, MATHIE, MANN)
Matheson komt van de oude Dalriadan-clans van de westkust van Schotland en de Hebrideneilanden. De naam komt van de "zoon van Matthew". In het Gaelic werd de naam gespeld als "M'Mhathain" of "Mathanach". De laatste namen in het Gaelic zijn waarschijnlijk afgeleid van "Mac Mhathghamhuin" wat "zoon van de beer" betekent. Inderdaad, vroege verwijzingen naar de naam verwijzen naar de Schotse beer.
De achternaam Matheson werd voor het eerst gevonden in de Schotse Hooglanden waar ze te vinden waren in Lochalsh, Lochcarron en Kintail. Ze zouden afstammen van Gilleoin van het oude en koninklijke huis van Lorne. Ze gaven hun trouw aan de Clan MacDonald, de Lord of the Isles. Kenneth MacMathan (Cormac Mac Mathian) was de bewoner van het Eilean Donan-kasteel en is opgenomen in de meeste verslagen over de invasie van koning Haakon IV van Noorwegen tegen Schotland in de 13de eeuw. Eén verhaal suggereert dat McMathan en zijn clansmen vochten onder de graaf van Ross en Haaken versloegen bij Largs in 1263. Er is een optekening van Kermac Macmaghan in Inverness, die 20 koeien ontving van de graaf van Ross in 1264.MAXWELL
(MAXWAILE, MAKISWELL, MAKISWEL, MAKESWEL, MAKESWELL, MAXWEL, MAXSWEL, MAXVILLE, MAXVILE, MAXUEL, MAKESWEL, MAXWEEL, MAXWALE, MAXSWELL, MAXWALL, MAXWAUL, MAXWAALE, MAXWUL, MAXWAIL)
De achternaam Maxwell is een bewoningsnaam afgeleid van een plaats met de naam Maxwell in de buurt van Melrose in het land Roxburgh. De plaatsnaam is afgeleid van de Oud-Engelse persoonlijke naam "Maccus" en het Oud-Engelse woord "weil" Oud-Engels voor een "beek" of "lente". Als alternatief komt de naam van toen de familie woonde in of nabij Maxwell, een zalmcreek gelegen aan de Tweed-rivier in de buurt van Kelso Bridge.
De familienaam Maxwell werd voor het eerst teruggevonden in Roxburghshire. De vroegste notitie van de naam Maxwell was van een "Herbert de Maccusweil", die vanuit Engeland naar Schotland verhuisde, waar hij het land bij Max's' weil of Maccusweil kwam houden en bloeide onder de koningen Malcolm IV en Willem I in de tweede helft van de 12de eeuw. Er wordt gedacht dat Herbert van Normandische afkomst was, ook al had de naam zelf oudere wortels. Van zijn zonen werd John de Maccuswell opgenomen als Great Chamberlain van Schotland en als Sheriff van Teviotdale. Hij kwam naar de baronie van Cærlaverock in Dumfries, en staat geregistreerd als inwoner van dat land in 1221. Bij een andere zoon Aymer de Maxwell werd voor het eerst gebruik gemaakt van de moderne spelling van zijn achternaam; hij migreerde naar het Schotse graafschap Peebles, waar hij werd geregistreerd als Eymer de Mackisuuell in 1262. Aymer trouwde met Mary, dochter van Sir Roland de Mearns, erfgename van de baronie van Renfrew waaruit de aftakkingen van Maxwell van Pollock en Maxwell van Calderwood zouden komen. Afdelingen werden ook gevonden in Roxburgh en Berwick.


MELVILLE
(MEWELL, WELWILL, MALWYN, MELWYN, MELVILE)
De heidevelden zijn het oude thuisland van de voorname naam Melville. In Schotland werden erfelijke familienamen aangenomen volgens vrij algemene regels en in de late middeleeuwen werden namen die waren afgeleid van specifieke plaatsen steeds meer verspreid. Lokale namen duidden oorspronkelijk op het eigendom van het dorp of landgoed. De familie Melville woonde oorspronkelijk in het dorp Melville, in het graafschap Midlothian (nu onderdeel van de regio Lothian).
De familienaam Melville werd voor het eerst gevonden in Midlothian. De familie Melville woonde al in het midden van de 12e eeuw in deze provincie, toen koning Malcolm IV van Schotland hen in 1160 het land van Melville verleende.
Ze zouden vanuit Malleville in Pays de Caux (Normandië) naar Schotland zijn ingeweken, waar ze de voorname titel van "de Lords of Graville" kregen. Een andere bron is specifieker: "Het grote noordelijke huis van Melville claimt dat deze Normandiër de patriarch van hun clan is. Galfrid de Maleville, de vroegste van de familie die in de Schotse geschiedenis verschijnt, had de eer de eerste justiciary van Schotland te zijn geweest. Van hem afgeleid zijn "de Earls of Melville".
De parochie van Lasswade in het graafschap Edinburgh was sinds vroege tijden de clanzetel van de familie. De hoofdzetel is het kasteel van Melville, de residentie van Lord Viscount Melville. Het kasteel heeft een elegante en ruime structuur in de stijl, met ronde torens, gebouwd rond het einde van de vorige eeuw, op een plaats waar voorheen een huis stond, waarvan gezegd werd dat het toebehoorde tot David Rizzio, secretaris van Mary, Queen of Scots. MENZIES
(MENIGEES, MENNES, MENGZES, MENZEYS, MINGES, MINGIES, MENGUES, MÉINN)
De vroegst bekende drager van deze achternaam is Robert de Manieres, een Normandiër uit Mesnières, in de buurt van Rouen, Normandië. Zijn naam verscheen in de 'Roll of Battle Abbey', een erelijst van iedereen die in 1066 vocht in de Slag van Hastings. Hij kreeg voor het eerst land in Kent en Surrey onder Odo, de bisschop van Bayeux. Een tak van de familie bleef in Engeland om uiteindelijk de titel van "hertogen van Rutland" te verkrijgen met de achternaam Manners, de genormaliseerde Saksische manier om deze naam "op zijn Engels" uit te spreken. Met groeiende ontevredenheid onder het bewind Willem van de Veroveraar, verhuisde een tak van de familie (het is niet zeker of dit de oudste tak was) naar het noorden, waarschijnlijk met Margaret, de tweede vrouw van koning Malcolm Ceanmore, waar ze landeigendommen verkregen in Lothian. Ze verhuisden van de Lowlands naar de Highlands in ongeveer 1090. Ze vestigden zich op de "Lands of Culdares" in Glenylon.
De achternaam Menzies werd voor het eerst gevonden in Midlothian, waar het heel begrijpelijk is dat het inheemse Gaelic sprekende volk moeite had met deze Normandische achternaam en het konn in verschillende vormen worden gevonden, waaronder: Mengues, Mingies en Meyners. De reden voor deze variaties is de poging om de "y" uit te spreken in Menyers (een andere variant van het origineel), wat in het Gaelic resulteert in een kruising tussen het geluid van een "y" en dat van een "g". Binnen een eeuw was de clan echt "vergaelicized", hoewel voor hovelijke doeleinden de eerste Chief de naam van Sir Robert de Meyners behield.
Onder koning Alexander II bewoog Sir Robert zich in hovelijke kringen, waarin hij de positie van Chamberlain van Schotland bereikte in 1249. Het vroegst overgebleven handvest van deze clan is in handen van de Moncreiffes. In dit handvest vinden we een schenking ​​van "Lands of Culdares" (nu gespeld als Culdair) "net zo vrij, stil, volledig en eervol als elke baron in het Koninkrijk Schotland dergelijke grond kan geven." De getuigen van deze akte, die ook de baronie van de graaf van Atholl bevesitigde, waren David de Meyneris en ook Alexander de Meyneris. Sir Robert kreeg ook land in Rannoch dat toebehoorde aan de eigen familie van koning Alexander. Men kan dan niet anders dan vermoeden dat hij in feite met een van de dochters van de koning was getrouwd. Dat zijn zonen de koninklijke naam "David" namen en tevens "Alexander" kan hiervan het bewijs zijn, maar dit is echter helemaal niet zeker. Sir Alexander, de zoon van Sir Robert, kreeg Aberfeldybeg in Strath Tay en het grondeigendom van Weem. De reden voor deze schenkingen is opnieuw niet vastgelegd, maar we kunnen dezelfde conclusie trekken (dat hij met een koningsdochter was getrouwd).


MIDDLETON
(MIDDELTON, MIDLETON, MIDILTON, MIDELTON)
De naam Middleton is van Angelsaksische oorsprong. De familie woonde in een van de tientallen plaatsen in heel Engeland die de naam Middleton hebben. De achternaam Middleton behoort tot de grote categorie Angelsaksische bewoningsnamen, die zijn afgeleid van reeds bestaande namen voor steden, dorpen, parochies of boerderijen.
Één van de eerste notities van de naam was Robert de Mideltone die in 1166 werd vermeld in Eynsham, Oxfordshire. The Hundredorum Rolls van 1273 lijst op: Richard de Middleton in Buckinghamshire; Thomas de Middelton in Lincolnshire en Gilbert de Middleton in Yorkshire. De Yorkshire Poll Tax Rolls onthulden: Johannes de Midillton; Thomas de Midilton en Ricardus de Midilton. De Subsidy Rolls van Sussex bevat William de Midelton in 1327 en The Feet of Fines van Warwickshire lijst John Middilton (1409-1410).  Middleton in Warwickshire is een parochie in de unie van Tamworth. Het landgoed Moxhall, is eigendom van Lord Middleton. Middleton Hall, een zetel van Lord Middleton, is een oud waterrijk herenhuis, fijn gelegen en omgeven door een groot park. De naam kwam snel verder naar het noorden in Schotland waar de eerst geregistreerde naam Umfridus de Midilton lijkt te zijn geweest die getuige was van een toekenning van het land van Petmengartenach aan de abdij van Arbroath in 1221. Een paar jaar later, in 1296, bracht Humfrey de Middiltone van het graafschap Kincardyn hulde aan Koning Edward I in 1296. Robert Middleton was een verdediger van Dunbar Castle tegen de Engelsen in 1296, hij werd gevangen genomen door Koning Edward I van Engeland. 


MOFFAT
(MOFFATT, MUFET, MOUFET, MOUFFET, MAFFAT, MAFFETT, MAFFET, MOFFET, MOFFETT, MOFFERT, MOFFERTT, MOFFIT, MOFFITT, MERPHET, MERPHETT, MERFET, MERFETT, MURPHATT, MURPHET, MURPHETT, MUFFAT, MUFFATT, MUFFETT, MUFFET & MUFFIT)
De Strathclyde-Britten van het oude Schotland waren de eersten die de naam Moffat gebruikten. De familie Moffat woonde in de plaats Moffatt (tussen Dumfries en Abington). De plaatsnaam is afgeleid van de Gaelische woorden "magh" en "fada", wat "veld" en "lang" betekent. De achternaam Moffat betekent dus "uit het lange veld".
De achternaam Moffat werd voor het eerst teruggevonden in Dumfriesshire (Gaelic: Siorrachd Dhùn Phris), een zuidelijk gebied, grenzend aan Engeland dat vandaag deel uitmaakt van de Dumfries and Galloway Council Area. In Annandale was de eerste geregistreerde Nicholas de Mufet, die zijn leven begon als een eenvoudige geestelijke. Hij werd rond 1232 voor het eerst opgenomen als getuige van een oorkonde door Walter, bisschop van Glasgow. Ongeveer twintig jaar later, in 1250, werd hij aartsdiaken van Theuidale en uiteindelijk, in 1268, werd hij bisschop van Glasgow. Na slechts twee jaar de functie van bisschop te hebben bekleed, stierf hij in het jaar 1270.


MONCREIF
(MONCREIFF, MONCREIFFE, MONCREFE, MONCREF, MONCRIEFFE & MONCREYFE)
De Schotse naam Moncreif is een gebruikelijke naam, overgenomen van Moncreiffe Hill in de buurt van de Royal Burgh van Perth. De achternaam zelf kwam van de naam van het land dat koning Alexander II in 1248 aan Sir Matthew de Muncrefe had toegekend. Er wordt beweerd dat Sir Matthew lid was van een kadettak van een familie afkomstig van Maldred, broer van koning Duncan en een afstammeling van Niall van de Negen Gijzelaars, koning van Ierland, die rond de jaren 400 in Tara woonde. Vandaag verdeelt Moncreiffe Island, ook bekend als Friarton Island, de rivier de Tay in de twee kanalen die door de stad Perth stromen.
De achternaam Moncreif werd voor het eerst teruggevonden in het voormalige graafschap Perthshire (Gaelic: Siorrachd Pheairt) in het huidige Council Area van Perth en Kinross, gelegen in centraal Schotland, waar William de Moncrefe en John de Moncref, hulde brachten aan koning Edward I van Engeland tijdens de korte verovering van Schotland in 1296. In datzelfde jaar werd Thomas de Mouncref als Schots krijgsgevangen genomen op Dunbar Castle. Het landgoed van Oostelijk (Eastern) Moncreiffe werd in 1312 geschonken aan een jongere zoon van het gezin.


MONTGOMERY
(MONGOMERY, MONTGOMERIE & MUNGUMMERY)
De familienaam Montgomery komt oorspronkelijk van een plaatsnaam in Normandië, zoals Saint Foi de Montgomery. De naam vond zijn weg naar Schotland met de Noormannen, waar het in het Gaelic "Mac Gumaraid" werd.
De achternaam Montgomery werd voor het eerst teruggevonden in Renfrewshire (Gaelic: Siorrachd Rinn Friù), een historisch graafschap van Schotland, dat tegenwoordig de Council Areas van Renfrew, East Renfrewshire en Iverclyde omvat, in de Strathclyde-regio in het zuidwesten van Schotland. Hier verkregen ze land kregen van Malcolm Canmore, koning van Schotland.
Het landhuis van Eaglesham was eeuwenlang de clanzetel van de familie. Terugkijkend vonden we Roger de Montgomery (gestorven in 1093?), afkomstig van het kasteel van Sainte Foi de Montgomery, in Lissieux (Normandië) en aangekomen in Engeland in het zog van Willem de Veroveraar.
Kort na de Slag om Hastings kreeg Roger land op de grens van Wales in het graafschap dat later zijn naam kreeg, "Montgomeryshir"e. De kleinzoon van Roger, Robert de Montgomery, ging echter naar Schotland met Walter FizAlan, ook van het grensgebied van Wales, die nadien hoge Steward van Schotland werd en sommigen claimen hem als de voorvader van de grote Stewartclan.
Hoewel men algemeen aanneemt dat Normandië de oorsprong van deze familie is, plaatst een familielegende in een gedicht hun oorsprong eerder, misschien zelfs in de Romeinse tijd: "De nobele Romein Gomericus was de oorsprong van Montgomeries, die zijn legioenen terugbracht uit de oorlog en zich vestigde op een heuvel tussen Rome en Spanje".


MORRISON
(MORISON, MORIESON)
De wortels van de familienaam Morrison liggen in het oude Schotland van de Viking-kolonisten. Morrison is afgeleid van de naam Maurice (zoon van Maurice). Dit komt van de Latijnse persoonlijke naam Mauritius, wat donker betekent. Talrijke legendes bestaan ​​voor de oorsprong van deze grote Schotse Clan. Een oud verhaal beweert dat de Noorse voorouders van de clan schipbreuk hadden geleden bij het eiland Lewis en zichzelf redden door zich vast te klampen aan drijfhout. Daarom staan er op het embleem van de clan zeegolven. Een andere tak claimt afstamming van de O'Muircheasain-barden (heilge zangers) van de buiten-Hebriden. Deze laatste legende is niet onverenigbaar met een mogelijk schipbreuk van de Noormannen, aangezien veel van de bardische zendelingen uit Ierland van Noorse afkomst waren. Anderen beweren dat de clan afstamt van King Somerled, King of the Isles, die stierf in 1164. Nogmaals, dit is verenigbaar met de geschiedenis, omdat Somerled afstamde van de Noorse koningen van Ierland waar wel méér opvallende Schotse clans hun oorsprong hadden.
De achternaam Morrison werd voor het eerst gevonden op het eiland Lewis (Schots-Gaelisch: Leòdhas), waar de eerste stamhoofden ooit het erfelijke ambt van rechter of "brieve" van Lewis bekleedden. Ze hadden ook hun bolwerk in de Tigh Mor 'of' groot huis ', dat in de buurt van Habost in Ness op de uiterste noordpunt van Lewis was. Hun claim van afstamming van King Somerled wordt ook onderbouwd door hun aftakking via Ceadhain Mac Mhuirich. Als chef van een juniortak van de Donalds stamde hij af van Somerled en via Gillemoire, een broer van Leod (voorvader van de MacLeods). Beiden waren koninklijke vorsten van het Noorse rijk van het eiland Man en de Hebriden.


MOWAT
(MOWATT, MOUAT, MOUATT)
Het ruige terrein en de rijke afkomst van Schotland vormen het decor voor de oorsprong van de achternaam van de familie Mowat. In Schotland werden erfelijke achternamen in de late middeleeuwen volgens vrij algemene regels aangenomen. De familie Mowat woonde in Angus, maar de oorsprong van de achternaam kan worden teruggevoerd naar Normandië, waar wordt gedacht dat het is afgeleid van de Mont Hault, wat 'hoge berg' betekent.
De achternaam Mowat werd voor het eerst teruggevonden in Angus (Gaelic: Aonghas), onderdeel van de regio Tayside in het noordoosten van Schotland en het huidige Council Area van Angus, voorheen bekend als "Forfar" of "Forfarshire", waar ze land verkregen van koning David I van Schotland.


MUIR
(MURE, MOOR, MOORE, MURE, MORE & MOORMAN)
Muir is een oude Schotse naam die voor het eerst werd gebruikt door de Strathclyde-Britse bevolking van de Schots-Engelse grenslanden. Het is een naam voor iemand die in de buurt van een heidestreek woonde. In het Gaelic betekent Mor groot of groot; daarom kan een schrijver het bijvoeglijk naamwoord Mor hebben aangezien als de achternaam More of Muir. Dit kan het voorkomen van de familienaam Muir, of een variant in Noord-Schotland, verklaren. De naam Muir lijkt niet op zijn plaats in die regio omdat het een betekenis heeft van "wonen bij een heide of op heide", niet het typische landschap van de hooglanden. Te oordelen naar de betekenis ervan, is Muir een lokale naam van het zuiden die het gebied beschreef waarin de oorspronkelijke drager leefde of landde.
De achternaam Muir werd voor het eerst teruggevonden in Ayrshire (Gaelic: Siorrachd Inbhir Àir), voorheen een graafschap in de zuidwestelijke Strathclyde-regio van Schotland, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de raadsgebieden van Zuid-, Oost- en Noord-Ayrshire, waar ze hun familiezetel hielden sinds vroege tijden en hun eerste verslagen verschenen op de volkstellingen die de oude koningen van Schotland hadden genomen om het belastingtarief van hun onderdanen te kunnen bepalen.


MUNRO
(MONROE, MONRO, MONROW, MUNROE, MUNRO & MUNROW)
De familienaam Munro werd voor het eerst gebruikt door afstammelingen van de Pictische bevolking van het oude Schotland. Het is een naam voor iemand die aan de monding van de rivier de Roe in het Ierse graafschap Derry woonde. De Gaelische vorm van de naam is Rothach, wat een man van Ro of een man uit Ro betekent.
De achternaam Munro werd voor het eerst gevonden in Cromartyshire, waar ze afstamden van Donald O'Kane en zijn Ierse sept, die hun thuisland in de 11de eeuw verlieten aan de monding van de rivier de Roe, om kolonist te worden in Ferrindonald in Cromarty. Andere historici suggereren dat de naam oorspronkelijk Monrosse was, omdat ze bergbeklimmers van Ross waren. In dit geval is hun traditionele oorsprong de Siol O'Cain, een oude Pictische stam die afstamt van Anselan O'Cain in Noord Moray, die ook aan de oorsprong lag van de Buchanans en de MacMillans.

MURRAY (of ATHOLL)
(MURRAY, MURREY, MORAY, MOREY, MORREY, MORRY, MURRY)
Deze naam is zowel een Schotse als een Ierse achternaam.
De naam in Ierland is afgeleid van O' Muireadhaigh, wat zoveel betekent als "afstammeling van " (O=OF) Muireadhaigh, de Gaelische benaming van Moray.
De naam in Schotland is afgeleid van de streeknaam "Moray" in de Hooglanden. "Moray" op zijn beurt is een verengelsing van het Gaelische woord "Muireb of Moreb", de benaming van het grondgebied aan de zuidelijke oever van de Moray Firth, wat ooit een lokaal koninkrijk was.
Veel Vlamingen, waaronder een zekere "Freskin", staken de Noordzee over om zich in dit koninkrijk te vestigen. 
In de 12de eeuw belandden de voorvaders in Schotland, waar ze "de Morays van Bothwell" werden geheten. Afstammelingen hiervan, de Murrays van Tullibardine, zorgden ervoor dan de clanchief in de familie bleef. Zij creëerden de "Graven van Tullibardine" in 1606. De eerste graaf van Tullibardine huwde de erfgename van het graafschap Stewart van Atholl en Atholl werd daarom een Murray-graaf in 1626. De Murray-graaf van Atholl werd in 1676 Markies van Atholl en in 1703 werd het markiezaat (markgraafschap) een hertogdom.
De markies van Tullibardine is voortgezet als een ondergeschikte titel, die wordt verleend aan oudere zonen van de chef totdat ze hem opvolgen als hertog van Atholl.
De Murray-leiders speelden een belangrijke en prominente rol in de ondersteuning van William Wallace en Robert the Bruce tijdens de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen in de 13de en 14de eeuw. De Murrays ondersteunden ook grotendeels het Jacobitische Huis van Stuart tijdens de Jacobitische opstanden van de 18de eeuw.
De clanchief voert nog steeds de titel "Hertog van Atholl".

Glencoe, waar het bloedbad van de MacDonalds plaatsvond op 13 februari 1692. Achterdertig mannen van de Clan MacDonald werden gedood door de Campbells (of enkel regeringstroepen, hier is discussie over). De moordpartij strekte zich uit over de hele vallei van Glencoe.

Glencoe, waar het bloedbad van de MacDonalds plaatsvond op 13 februari 1692. Achterdertig mannen van de Clan MacDonald werden gedood door de Campbells (of enkel regeringstroepen, hier is discussie over). De moordpartij strekte zich uit over de hele vallei van Glencoe.

Deel deze pagina